dimecres, 16 de desembre del 2009
dijous, 10 de desembre del 2009
VALLGRASSA

Vallgrassa és, a l'actualitat un centre d'art experimental que fa exposicions i actes culturals de manera periòdica. http://www.vallgrassa.cat/
dimarts, 8 de desembre del 2009
FONDO DELS ÀLBERS
Fondo planer i fàcil de recòrrer.
S'hi accedeix seguint el camí que passa pel costat dret del cementiri d'Olesa de Bonesvalls.
Hi ha barraques, alguna desfeta.
S'anomena així perquè antigament hi havia algun àlber. Ara no se'n troba cap.
S'hi accedeix seguint el camí que passa pel costat dret del cementiri d'Olesa de Bonesvalls.
Hi ha barraques, alguna desfeta.
S'anomena així perquè antigament hi havia algun àlber. Ara no se'n troba cap.
dijous, 17 de setembre del 2009
FESTA DE LA VEREMA
Veremadors i veremadores, professionals del sector i visitants provinents d’arreu s’ajunten cada any en diferents poblacions catalanes per celebrar les tasques de recol·lecció dels raïms. Durant uns mesos tot el país que treballa la vinya celebra amb diverses festes tant l'inici com la fi de la verema, comença a assaborir els primers vins i comparteix el coneixement lligat a la vinicultura.
Festes i fires del DO Penedès.
Per exemple: Sitges (el Garraf), del 18 al 20 de setembre de 2009
Situada entre la Festa Major de Sant Bartomeu i la Festa Major de Santa Tecla, Sitges celebra durant el mes de setembre una festa per recordar el passat i el present vinícola del municipi. Una celebració que posa de manifest la importància del vi dins la historia local. [llegir més]Festes i fires del DO Penedès.
Per exemple: Sitges (el Garraf), del 18 al 20 de setembre de 2009
dimecres, 19 d’agost del 2009
MASARBONÈS
Masarbonès és una entitat de població del municipi de Masllorenç a la comarca del Baix Penedès. Situat a l'est del terme municipal, tenia 17 habitants el 2006. A l'estiu s'omple d'estiuejants, molts d'ells vinculats familiarment al poble.
Tradicionalment s'ha dedicat a l'agricultura de secà: vinya i ametllers, sobretot, però també garrofers.
Masarbonès es troba en un lloc privilegiat, dins de l'anomenada Pineda de santa Cristina.
Com a llocs d'interès té l'esglèsia força conservada i uns carrers peculiars i entranyables. El més interessant, però, és el poble per ell mateix, tot menudet, dalt d'un turó, envoltat d'aquest entorn Masarbonès es troba en un lloc privilegiat, dins de l'anomenada Pineda de santa Cristina.

És Festa Major aquest cap de setmana (21,22 i 23) SANT BARTOMEU!!
dissabte, 15 d’agost del 2009
CASTELLDEFELS
Castelldefels no és un municipi ni del Penedès ni del Garraf. Comparteix amb aquest darrer el relleu del massís del Garraf que li fa d'esquena i una part del Parc Natural. Diguem-ne que n'està al límit i molt vinculat, al Garraf.
Castelldefels és una vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat. La seva població és de 58.955 habitants (2007).
Les primeres mencions de la ciutat es realitzen amb el nom de Castrum Felix. Una forma romanitzada, Castello de Feels (Castelló de Fidels), servir
à com a llavor per al nom actual de la població.
Castelldefels va ser en principi una població formada per una sèrie de masies disperses. Fins el segle XX no va tenir una autèntica estructura urbana. Amb el desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona, Castelldefels es va convertir en un lloc d'estiueig de molts barcelonins a mitjans dels anys 1950. El 1957 hi havia més de 40 urbanitzacions en construcció.Castelldefels és una vila i municipi de la comarca del Baix Llobregat. La seva població és de 58.955 habitants (2007).
Les primeres mencions de la ciutat es realitzen amb el nom de Castrum Felix. Una forma romanitzada, Castello de Feels (Castelló de Fidels), servir

Font: wiquipèdia
Si hi anem, a més de banyar-nos a la platja podem gaudir d'un notable patrimoni arquitectònic.
Si necessitem més informació: estades, cultura, festes,... castelldefels.org
Aquesta imatge de Castelldefels éstà feta des del Parc del Garraf ;
es pot clicar al damunt per ampliar (font imatge: wiquipèdia)
es pot clicar al damunt per ampliar (font imatge: wiquipèdia)
dijous, 13 d’agost del 2009
UNA NIT A OLESA DE BONESVALLS

A Olesa de Bonesvalls, la vigília de la Mare de Déu d'Agost es celebra un sopar obert a tothom.
Es diu, el SOPAR DE LES MORERES.
El Sopar de les Moreres és ja una tradició estiuenca que van engegar el grup de Dones del municipi d'Olesa de Bonesvalls (un poble de l'Alt Penedès). Aquest municipi és un terme molt accidentat, situat al massís del Garraf-Ordal i un dels pobles més muntanyosos de la comarca; és el que s’enfila més amunt dins el massís del Garraf. Si hi veniu a oxigenar els pulmons, aquí trobareu una bona excusa per caminar.
Però parlàvem de sopar, a Olesa de Bonesvalls. Parlàvem del SOPAR de les MORERES
Aquest sopar que es fa des de fa nou anys, es celebra la nit del 14 d'agost sota les moreres del Parc (de davant de l'escola) tot i que alguns anys (com aquest) s'hagi hagut de traslladar per obres al CEIP.
És un sopar obert a tothom qui vulgui, pensat per a aquells i aquelles que no són fora de vacances. Per a molts ja forma part de les activitats de l'agenda de vacances.
No cal ser del poble per participar-hi. Només cal seguir unes normes de participació tant peculiars com fàcils de dur a terme. Un dels objectius d'aquest sopar, a banda de trobar-se per sopar, és el de compartir els plats i postres que es porten des de casa, de manera que s'organitza en forma de self-service amb tot el que porten els participants i

El grup organitzador posa les begudes, el cafè, el pa...
-Cada any s'edita un BAN convocant al sopar i recordant com s'hi pot participar.
- On està Olesa de Bonesvalls? Cliqueu el mapa.
- Com s'hi pot arribar? informació aquí
- Si teniu ganes de participar-hi podeu demanar més informació a donesvalls@gmail.com
Voleu veure el Sopar de les Moreres 2008 ?- On està Olesa de Bonesvalls? Cliqueu el mapa.
- Com s'hi pot arribar? informació aquí
- Si teniu ganes de participar-hi podeu demanar més informació a donesvalls@gmail.com
dimarts, 11 d’agost del 2009
GARRAF PLATJA

Garraf, comarca; Garraf, massís; Garraf Parc Natural; Garraf, poble, platja... Ara parlarem d'aquests dos darrers.
Garraf és un nucli de població del municipi de Sitges que es situa a l'est del terme en ple Massís del Garraf i envoltada pel Parc Natural del Garraf. Fou un poble de pescadors però actualment és una urbanització lloc d'estiueig i té una platja freqüentada, on s'han filmat diversos anuncis de televisió, que forma una petita cala amb pintoresques casetes que contrasta amb el rocós Massís del Garraf. Té un port, actualment d'ús esportiu però construït originalment l'any 1902 per donar sortida als materials d'una pedrera que s'havien fet servir en una de les ampliacions del port de Barcelona.
Hi ha una estació de ferrocarril i una església dedicada a Santa Maria. El topònim Garraf, esmentat ja el 1011, que dóna nom al massís i a la comarca, també fou el determinatiu de l'antic priorat de Sant Vicenç de Garraf, normalment anomenat Sant Vicenç de Pedrabona, fundat per Alfons I el 1163. El priorat es trobava a l'esquerra del torrent de Garraf, prop de la masia de Can Lluçà. L'anomenada era del Prior i el coster de la Fita poden ser els darrers vestigis de l'establiment monastic. Es trobava ja en decadència al segle XIV i el 1423 fou unit a la canònica barcelonina de Santa Eulàlia del Camp.
Hi ha també el celler Güell, edifici d'Antoni Gaudí visible des de la carretera i que actualment forma part d'un restaurant.
Font: wiquipèdia
La platja del Garraf, està situada a l'est del Penya-segat de la Falconera i a l'oest, precisament del nucli del poble de Garraf. Aquesta platja és molt a prop de Barcelona i es pot compaginar un matí d'aigua i sol amb una visita a Sitges o al Parc del Garraf. És un entorn especial, amb unes casetes singulars, blanques i verdes al llarg de la patja.
*Informació actualitzada sobre la platja: estat, accessos...
*Conserci Turisme Garraf: Què fer al Garraf,... com, ...quan,...
*Font de la imatge: imageshack
dijous, 6 d’agost del 2009
ELS PÈLAGS DE VILOBÍ
Els pèlags de Vilobí són un lloc sorprenent.
Sorprenent perquè no t'imagines que això pot ser allí.
Aquest indret ha estat format pel pas del temps i de l'acció humana en unes pedreres en desús, confegint un espai humit de gran bellesa paisatgística i amb valor ecològic i geològic.
"Els pèlags de Vilobí del Penedès –dits també els talls– van aparèixer a conseqüència de l’activitat extractiva de guix que es remunta a l’època romana i que ha estat pròpia de Vilobí fins fa pocs anys. Yeseras de Vilobí i Gyps són les darreres empreses que explotaren la zona i el 1970 es fusionaren sota la denominació Vilobigyps fins que el 1993, l’empresa i l’extracció van abandonar l’explotació. Des que es va deixar d’extreure pedra, s’ha format un espai natural constituït per quatre pèlags. La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’ha desenvolupat a l’entorn. Té diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, i una fauna i una flora força peculiars. Aquest microecosistema format pels pèlags de Vilobí contrasta fortament amb l’aridesa de la comarca de l’Alt Penedès, i ens trobem amb una zona humida, com un oasi, un petit miracle entre els conreus de la vinya."
Romà Macàrio
Àrea de Serveis Personals
Ajuntament de Vilobí del Penedès
Font:ANGUERA
Veure ruta?
-WIKILOG
Sorprenent perquè no t'imagines que això pot ser allí.
Aquest indret ha estat format pel pas del temps i de l'acció humana en unes pedreres en desús, confegint un espai humit de gran bellesa paisatgística i amb valor ecològic i geològic.
"Els pèlags de Vilobí del Penedès –dits també els talls– van aparèixer a conseqüència de l’activitat extractiva de guix que es remunta a l’època romana i que ha estat pròpia de Vilobí fins fa pocs anys. Yeseras de Vilobí i Gyps són les darreres empreses que explotaren la zona i el 1970 es fusionaren sota la denominació Vilobigyps fins que el 1993, l’empresa i l’extracció van abandonar l’explotació. Des que es va deixar d’extreure pedra, s’ha format un espai natural constituït per quatre pèlags. La concentració d’aigües d’escolament ha originat la seva forma característica de mitja lluna i el particular ecosistema que s’ha desenvolupat a l’entorn. Té diferents paisatges força interessants i molt peculiars com són les pedreres en si, i una fauna i una flora força peculiars. Aquest microecosistema format pels pèlags de Vilobí contrasta fortament amb l’aridesa de la comarca de l’Alt Penedès, i ens trobem amb una zona humida, com un oasi, un petit miracle entre els conreus de la vinya."
Romà Macàrio
Àrea de Serveis Personals
Ajuntament de Vilobí del Penedès
Font:ANGUERA
Veure ruta?
-WIKILOG
dissabte, 25 de juliol del 2009
SANT SEBASTIÀ DELS GORGS
L'antic monestir benedictí de Sant Sebastià dels Gorgs el fundà el 1029 Mir Geribert, per llegat i desposició de la seva mare Ermengarda. El 1052 ja tenia una comunitat regida per un abat, que el 1059 s'uní a l'abadia de Sant Víctor de Marsella, i es transformà en priorat. El 1412 el monestir de Montserrat l'obtingué per permuta de Sant Víctor, i el 1820 passà, finalment, a fer de parròquia, funció que encara exerceix.
Font: españababeloo
Més informacions a:
- A la wiquipèdia
- Àvols Fembres blog
- Monestirs.cat
- Romanico.com
- Romanic català blog
- Fitxa del claustre
dimarts, 14 de juliol del 2009
dilluns, 22 de juny del 2009
divendres, 22 de maig del 2009
dilluns, 13 d’abril del 2009
dijous, 26 de març del 2009
dimarts, 24 de març del 2009
dimarts, 10 de març del 2009
DES DE CAN GRAU
Antiga masia vitivinícola del segle XV,
dalt d'un turó, al mig del Parc del Garraf
des d'on es pot divisar el mar.
S'hi fan les activitats de VIU EL PARC.
(localització)
dalt d'un turó, al mig del Parc del Garraf
des d'on es pot divisar el mar.
S'hi fan les activitats de VIU EL PARC.
(localització)
dilluns, 23 de febrer del 2009
Subscriure's a:
Missatges (Atom)